Stuurboord – Bakboord

Op een mooize zomerdag

Op zondag 16 juni 2019 vertrokken we vanuit Volendam, waar we een nachtje geslapen hadden. We besluiten nog een stukje over het Markermeer te zeilen voordat we terug gaan naar Monickendam. Veel wind is er niet, 1-2 Bft uit het zuid westelijke richting. We varen de Gouwzee af en richting paard. Daar keren we om, en varen richting de strekdam van Marken. Het puntje is net bezeild, we blijven net buiten de fontuinkruid velden en ondieptes die voor Marken liggen. Erg druk is het nog niet. Ondertussen neemt de wind iets toe 3-4 Bft, en met de grote genua hebben we best veel zeil opstaan. In vlagen moeten we allebei aan de hoge kant zitten om de Escape een beetje in balans te houden. Best lekker aan de wind zeilend met het zeil over stuurboord varen we terug

Mijn vriendin, voormalig zeilinstructeur en ervaren zeilster,  kijkt onder de Genua door, om de dode hoek te kunnen overzien. Er is niets te zien wat op aanvaring ligt. En ze komt weer aan de hoge kant zitten. Ik maak nog een slechte grap dat dit best wel wat gewicht op de juiste plek is. Nog geen 1-2 minuten later hoor ik ineens iets van een kreet van het water, Bakboord en zie ik in een flits achter de genua een andere boot aan komen. Ik probeer nog door af te vallen de impact van de nu onvermijdelijke botsing te verminderen, maar de ander doet weinig, behalve met een grote klap zijn anker bij ons midscheeps naar binnen varen tot ongeveer halverwege de kombuis. Mijn vriendin vliegt door de klap hard naar voren tegen het kajuitdak en houdt daar een paar flinke blauwe plekken aan over.

Mijn eerste reactie is overstag om het onstane gat aan stuurboord boven de waterlijn te houden, zeilen naar beneden en dan motor aan, en zien wat we moeten doen. Ondertussen zie ik ook dat de ander weer zijn zeilen aanhaalt en aanstalten maakt om door te varen. Hij (het is een solozeiler) mompelt iets van “ik kwam toch van links”, en ondanks dat ik hem hard (en vloekend) aanroep gaat hij er vandoor. Eigen veiligheid moeten we nu echter eerst even voor zorgen, dus tegen de tijd dat alles naar beneden is, en we hebben kunnen vaststelllen dat ondanks een gapend gat, we (gelukkig) geen water maken. De ander is intussen een meter of 500 verderop en zeilt richting het paard alsof er niets gebeurd is. Het is een wat ouder jachtje, 28-30ft, met bordeaux rode strepen op de verkleurde romp.  Er staan vaal gele slechte zeilen op, niet erg geweldig getrimd. Een naam valt niet meer te ontwaren.

Het besluit om  er niet achter aan te gaan was niet heel moeilijk, en we varen terug op de motor naar Monickendam. Geschrokken, balend, verdrietig, boos. Er gaat nogal wat door je heen op zo’n moment. Ik bel de jachthaven, en als we na drie kwartier terug zijn kunnen we gelijk de kraan in en het water uit. Jezus wat zijn we geschrokken en wat ziet dat gat er slecht uit.

We ruimen de zaak op,  zo goed en kwaad als dat gaat, doen een dekzeil over het gat om vervolgschade zo veel mogelijk te beperken, halen al vast wat spullen van de boot, en gaan naar huis. Die avond doe ik online aangifte bij de politie, en stuur een bericht naar de verzekering.

De afhandeling

Dan begint de ellende. Van de politie ook nooit meer wat gehoord, behalve dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn tot verder onderzoek. Ik bel nog wat jachthavens rond het markermeer, maar kom niet ver. Van de verzekering krijg ik na een week of wat te horen dat er een schade expert wordt ingeschakeld. Het is iemand uit Noord-Holland, en na een week of drie hebben we eindelijk een afspraak, en in de tussentijd heb ik een offerte voor herstel gekregen van de jachtservice. . Meer dan de verzekerde waarde, dus dat ziet er niet best uit. Tijdens de afspraak wordt inderdaad bevestigd dat de Escape economisch total loss is. Gezien de aard van de schade, die behoorlijk structureel is, besluit ik daarmee akkoord te gaan. Ik haal al mijn “persoonlijke” spullen van boord, en laat met pijn in mijn hart de Escape achter. Niet meer omkijken.

Na lang wachten komt er na drie maanden een taxatie van de waarde, die uiteraard tegenvalt, maar op dat moment ben ik aan het verhuizen en het zal me verder een rotzorg zijn, en eind september staat er een bedrag op mijn rekening. Het is maar geld he..

Wat had ik anders kunnen doen

Aanvaring voorkomen?

Hier geloof ik niet zo in. We hebben en we kijken goed. We hebben samen zo’n 70 jaar zeilervaring, weliswaar vooral op klein water, maar daar is het vaak nog veel drukker. Het is mogelijk dat we de andere boot gemist hebben bij het kijken vanaf de lage kant naar de dode hoek, maar het is veel waarschijnlijker dat hij kort van te voren van richting is veranderd, zonder op te letten waar hij heen ging. Het is me volstrekt onduidelijk waarom hij de koers voer die hij voer; in die richting lagen alleen maar water planten, en zowel het paard als de kop van de strekdam waren bezeild. En hij is doorgevaren… dat doe je niet zomaar.

Mayday

Achteraf gezien hadden we gelijk een mayday moeten doen en de kustwacht den Helder of de centrale meldpost IJsselmeer moeten oproepen. Die hadden dan in ieder geval de waterpolitie kunnen waarschuwen, en gezien de grootte van het gat was verder doorscheuren niet eens heel erg onwaarschijnlijk. Dan hadden we in ons reddingsvlot kunnen stappen…

Snellere Afhandeling

Geen idee hoe ik dat voor elkaar had kunnen boxen, maar drie maanden is natuurlijk veels te lang, en het uitbetaalde bedrag schamel als je ziet wat ik in drie in de Escape had geinvesteerd. Die schade expert was een hork en geen knip voor zijn neus waard. Zijn taxatie was niet onderbouwd, ik moest achter iedere afspraak aan bellen, en communicatie was altijd moeizaam en doorspekt van ongepaste joviale slechte grappen. Ïk zie dat U ook besmet bent met botulisme…  Waarschijnlijk had ik mijn eigen expert of een (rechtsbijstand)advocaat moeten inschakelen voor een beter resultaat.

Persoonlijke items

Ik heb best wel wat van boord gehaald, in ieder geval alles wat los zat, maar er is ook veel achter gebleven; met name zaken die ik vernieuwd had, mooie Lewmar blokken aan de mast, peperdure spinlock klemmen engeleiders op het kajuitdak, alle lijnen waren vernieuwd, apparatuur en zo kan ik wel even doorgaan. Ik had graag 250 euro minder van de sloper gekregen en alles zelf gedemonteerd, om te hergebruiken, maar volgens de expert mocht dat niet want dat zou tot “verbetering” leiden.  Dit voelt buitengewoon onrechtvaardig. Had ik een andere aanpak kunnen afdwingen???