Terschelling – Texel

Datum: Donderdag 1 Juli 2020
Van: Terschelling
Naar: Texel Oudeschild
Vertrek: 11:45
Aankomst: 17:45
Afstand: 35,3 Nm
Windbericht: kleine kans op een bui, 3-4 Bft NW
Route: via Schuitengat/Scheurrak

 

Hoogwater Terschelling is om 15:04, hetgeen de ideale vertrektijd 12:04 maakt. Dat had ik de avond van tevoren allemaal keurig uitgezocht met behulp van de HP33 en het boordboek van de toerzeilers. Iets voor twaalven vaar ik dus de haven van Terschelling uit, in een lekker zonnetje, na met een perfect geslaagde loeflijn manoeuvre van lagerwal tussen twee schepen uit, zonder hulp van derden, weg gevaren te zijn. Waarom er geen mensen stonden te applaudisseren, snap ik nog steeds niet. Bewonderende blikken zag ik geloof ik wel. Ik had in ieder geval geen stress, en dat is toch wel het allerbelangrijkste.

Net buiten de haven van Terschelling hijs ik het grootzeil, ondertussen de veerboot ontwijkend, en niet veel later staat ook de fok en kan de motor uit. In het Schuitengat heb ik nog stroom tegen, maar het eerste gedeelte is (net) bezeild, dus dan zeil ik ook. Een paar honderd meter verderop zeilt mijn buurman van de andere kant van de steiger, ook op weg naar Texel. Hij vaart alleen op een grote genua. Die zullen we dus zowel inhalen. Na het ontwijken van een van die Wadden toeristen vissersboten (Sleepnetten *Why* en zeehonden kijken), ben ik al snel voorbij de Slenk. Iets verderop buigt het Schuitengat wat meer naar het noorden, en dan moet toch even de motor erbij. Met stroom tegen, heeft kruisen weinig zin, en veel ruimte is hier sowieso niet, dus de fok gaat naar binnen, en ik visserman naar de SG3, waar ik precies na een uurtje ben. 4 Nm vanaf de haven. Dan kan ik naar het zuiden afbuigen, en heb ik stroom en wind mee. Met ruime wind gaat de snelheid omhoog, en binnen een uur ben ik in het Inschot (8 Nm verder). Een drie kwartier voor hoog water ga ik over het wantij, maar er is natuurlijk diepte zat daar. Ondertussen wordt ik langzaam ingelopen door een Halberg Rassy 40. Die is natuurlijk wel een metertje of twee langer, en dus misschien wel een knoop sneller. Zo groot is het snelheidsverschil dus niet… Hij draait ongeveer een kwartiertje voor mij bij Omdraai naar het westen. Van daaraf is het aan de wind, net wel, net niet bezeild. Ik draai ongeveer gelijk met een andere boot, van gelijke lengte als die van mij, na 3 uur zeilen en 18 Nm het hoekje bij Omdraai om. De HR ligt iets van een half mijltje voor me. Buurman met alleen de genua ligt inmiddels al wel bijna aan de horizon. Het weer is prachtig, zonnetje, 12-14 knopen wind. 14 knopen is mijn grens voor eerste rif, maar ik had geen haast, en had al een kwartiertje voordat ik de bocht omging besloten om een rif te zetten. Zeilt wel zo rustig.

Eenmaal de bocht om kon het feest beginnen. De HR loopt ook mooi snel, maar is duidelijk iets slordiger met zijn hoogte, hij maakt een slag of twee extra, en ik kan redelijk bij hem in de buurt blijven. De boot van gelijke lengte laat ik (ver) achter me, zowel in hoogte als in snelheid.  Met twee lange slagen kom ik in de Texelstroom. Daar kom ik nog een boot tegen, die met klapperende zeilen aan de wind een graad of 20 te laag aan het zeilen is. Het zal wel. Inmiddels komt de ebstroom lekker op gang, en rond half zes ben ik bij de ingang van de haven van Oudeschild. Om kwart voor zes lig ik in een box, of aan de vingersteiger. Gelukkig had ik genoeg stootwillen gehangen, want de hulp van de kant was niet erg nuttig..

Om half zeven komt de andere boot, die van Omdraai naast me liggen, terwijl ik zojuist de laatste slok van mijn welverdiende steigerbiertje neem. Ik help hem met aanleggen, en zeg dat ik het een prachtig tochtje vond ;-).